EU-taksonomia ja ilmastonmuutoksen hillintä

Ilmastonmuutoksen hillintä on yksi EU-taksonomian kuudesta tavoitteesta. Istutapuita.fi:n toiminta edistää taksonomian tavoitteista kahta: hillitsemme ilmastonmuutosta ja suojelemme sekä ennallistamme luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemejä. Tässä artikkelissa käsittelemme ilmastonmuutoksen hillitsemistavoitetta. Luonnon monimuotoisuutta koskevasta tavoitteesta voit lukea lisää sitä koskevasta blogitekstistämme. Lue myös artikkelimme siitä, mikä EU-taksonomia on.

EU-taksonomian kuusi ympäristötavoitetta ovat

  • ilmastonmuutoksen hillintä
  • ilmastonmuutokseen sopeutuminen
  • vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu
  • siirtyminen kiertotalouteen
  • ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen
  • luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen
EU-taxonomia

Toimenpide tai investointi on taksonomian mukainen, jos se hyödyttää vähintään yhtä kuudesta taksonomian ympäristötavoitteesta eikä tuota merkittävää haittaa muille tavoitteille sekä on YK:n, OECD:n ja ILO:n eettisten periaatteiden mukainen. Taksonomian mukainen toiminta voi suoraan tukea ympäristötavoitetta tai olla niin kutsuttu mahdollistava toiminta, joka tekee tavoitetta suoraan tukevan toiminnan mahdolliseksi.

Ilmastonmuutos ja metsien merkitys sen hillinnässä

Jotta voidaan tarkastella toimintamme ilmastonmuutosta hillitseviä vaikutuksia, on syytä muistaa, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Maapallon ilmakehässä olevat kaasut päästävät auringon säteet lävitseen mutta estävät osaa lämmöstä karkaamasta takaisin avaruuteen. Tämä mahdollistaa elämän maapallolla, sillä ilman kasvihuoneilmiötä maapallon keskilämpötila olisi melkein kaksikymmentä astetta pakkasen puolella. 

Ihmisen toiminta on kuitenkin aiheuttanut sen, että ilmakehän kaasut ovat lisääntyneet todella nopeasti ja yhä vähemmän lämpöä pääsee karkaamaan takaisin avaruuteen, mikä johtaa maapallon lämpenemiseen. 

Jotta maapallon lämpeneminen voidaan rajoittaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteeseen, on päästövähennysten lisäksi myös pystyttävä sitomaan ilmakehän kaasuja takaisin maahan. Ihmisen ilmakehään päästämistä kaasuista yli 80 prosenttia on hiilidioksidia. Hiilidioksidin sitomiseen yksi parhaimpia tapoja on hiiinielujen luonti metsiä kasvattamalla sekä suojelemalla. Metsien merkityksestä kertoo sekin, että trooppisten metsien kato lisää hiilidioksidimäärää enemmän kuin henkilöautot ja rekat kaikilla maailman teillä yhteensä.

Miten toimintamme hillitsee ilmastonmuutosta

Istutamme puuntaimia entisille energiaturvesoille, joista ei ilman tekemiämme metsänhoidollisia toimenpiteitä ja istutuksia tulisi hiilinieluja vielä vuosikymmeniin. Turpeessa ei juurikaan ole kaliumia eikä fosforia ja siinä on paljon typpeä, joten vanhoille turvesoille luonnostaan nouseva kasvusto kuolee nopeasti kivennäisravinteiden puutteeseen.

Istuttamamme puut eivät ainoastaan tule sitomaan hiilidioksidia ilmakehästä, vaan ne myös estävät suonpohjaa vapauttamasta kasvihuonekaasuja ilmakehään. Näin ollen toiminnallamme on sekä hiilidioksidipäästöjä vähentävä että hiilidioksidia sitova vaikutus. 

Luonnonvarakeskuksen laskelman mukaan yksi istuttamamme puu sitoo sadan vuoden aikana ilmasta 594 kiloa hiiltä. Puiden istuttaminen kanssamme on siis erittäin konkreettinen ja helppo tapa hillitä ilmastonmuutosta.  

Haluatko olla mukana tekemässä konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi? Istuta puita kanssamme!

Ota yhteyttä!

Haluatko selvittää, miten yrityksenne voi kompensoida hiilidioksidipäästöjään ja olla mukana hiilinieluprojektissamme? Laita meille viestiä niin palaamme asiaan pikimmiten tai soita Timolle 040 485 6607.

Yritys

Forest Gump Oy
Nousiaistentie 4 LT
00280 Helsinki
FINLAND

Laskutus

Verkkolaskuosoite: 003732031469
Operaattori:
Apix Messaging Oy

Operaattoritunnus: 003723327487

Toimitusehdot

Rekisteriseloste

Evästeasetukset

Y-tunnus

3203146-9

Puhelin

+358 40 485 6607

Sähköposti

[email protected]

Uutiskirje