EU-taksonomia ja luonnon monimuotoisuuden suojelu

Luonnon monimuotoisuuden suojelu on yksi EU-taksonomian tavoitteista. Luonnon monimuotoisuus on ihmisen toiminnan seurauksena köyhtynyt, ja EU-taksonomian tarkoitus on ohjata yritysmaailmaa tekemään toimia luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelun ja ennallistamisen eteen. Lue myös artikkelimme siitä, mikä EU-taksonomia on sekä artikkelimme EU-taksonomiasta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Ollakseen EU-taksonomian mukainen, yrityksen on edistettävä vähintään yhtä kuudesta taksonomian ympäristötavoitteesta. EU-taksonomian mukainen toiminta voi suoraan tukea ympäristötavoitetta tai olla niin kutsuttu mahdollistava toiminta, joka tekee tavoitetta suoraan tukevan toiminnan mahdolliseksi. Harva liiketoiminta on suoraan tai välillisesti luonnon monimuotoisuutta edistävää, joten haluamme tarjota yrityksille mahdollisuuden tukea luonnon monimuotoisuutta EU-taksonomian mukaisesti yhdessä kanssamme.

EU-taksonomian kuusi ympäristötavoitetta ovat

  • ilmastonmuutoksen hillintä
  • ilmastonmuutokseen sopeutuminen
  • vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu
  • siirtyminen kiertotalouteen
  • ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen
  • luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen
EU-taxonomia

Luonnon monimuotoisuuden merkitys ihmiselle

Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa maapallon lajien, lajien perimän sekä elinympäristöjen kirjoa. Luonnon monimuotoisuutta voi verrata vastustuskykyyn: se auttaa luontoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Mitä monipuolisempi elinympäristömme on, sitä kestävämpi se on esimerkiksi tauteja, ilmastonmuutosta ja luonnonmullistuksia vastaan. 

Luonnon monimuotoisuus on elintärkeää myös ihmisille. Se on sidoksissa kaikkeen, minkä varaan elämämme perustamme – esimerkiksi ruokaan, puhtaaseen juomaveteen, raaka-aineisiin, puhtaaseen hengitysilmaan, lääkkeisiin ja hyvinvointiin. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen lisää siis meille elintärkeisiin asioihin liittyviä riskejä. 

IPBES:n raportin mukaan maailmanlaajuisesti suurimmat luonnon monimuotoisuuden vähenemisen syyt ovat ihmisen toteuttamat muutokset maa- ja merialueiden käytössä (taustalla yhteiskunnalliset ilmiöt ylikulutus ja väestönkasvu), eläinten ja kasvien liiallinen hyödyntäminen, ilmastonmuutos, saasteet sekä vieraslajit. 

EU-taksonomian mukaiset tekomme luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi

Edistämme omassa toiminnassamme kahta EU-taksonomian tavoitetta: ilmastonmuutoksen hillitsemistä sekä luonnon monimuotoisuuden suojelua. Samalla, kun luomme biodiversiteetiltään rikkaita hiilinieluja, luomme elinympäristön myös mahdollisesti uhanalaisille lajeille. Monimuotoisuutta kehittäessämme hyödynnämme uusinta tutkimustietoa sekä laajan kumppaniverkostomme, kuten Suomen ympäristöopisto Syklin sekä Luonnonvarakeskuksen, osaamista. 

Olemme esimerkiksi sopineet lahopuiden sekä alueelle luontaisesti kasvavien puiden ja kasvuston säästämisestä metsiä hoidettaessa. Kullakin puulajilla on seuralaislajistonsa, joka saattaa koostua paristakin tuhannesta eliölajista. Luonnon monimuotoisuuden kannalta onkin tärkeää, että istutusaloillamme kasvaa männyn lisäksi muitakin puulajeja. Lahopuu puolestaan mahdollistaa tuhansien siitä riippuvaisten lajien esiintymisen alueella, ja on tärkeä osa luonnon kiertokulkua. 

Jatkossa tulemme mahdollisuuksien mukaan ennallistamaan istutusalueidemme luonnostaan kosteat alueet kosteikoiksi sekä tutkimaan kosteikkoviljelyn mahdollisuuksia. Kosteikkoviljelyllä voidaan saavuttaa jopa metsien hiilinieluja tehokkaampaa hiilensidontaa, ja lisäksi samalla mahdollistetaan elinympäristön esimerkiksi kosteikoilla viihtyville vesilinnuille, joista puolet on uhanalaisia. Kosteikolla elää myös lukuisia uhanalaisia kasvi- ja hyönteislajeja, joiden säilyttämiseksi tarvitsemme lisää kosteikkoalueita.

Haluatko olla mukana tekemässä konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi? Istuta puita kanssamme!

Ota yhteyttä!

Haluatko selvittää, miten yrityksenne voi kompensoida hiilidioksidipäästöjään ja olla mukana hiilinieluprojektissamme? Laita meille viestiä niin palaamme asiaan pikimmiten tai soita Timolle 040 485 6607.

Yritys

Forest Gump Oy
Nousiaistentie 4 LT
00280 Helsinki
FINLAND

Laskutus

Verkkolaskuosoite: 003732031469
Operaattori:
Apix Messaging Oy

Operaattoritunnus: 003723327487

Toimitusehdot

Rekisteriseloste

Evästeasetukset

Y-tunnus

3203146-9

Puhelin

+358 40 485 6607

Sähköposti

[email protected]

Uutiskirje