Mitä yritysten on hyvä tietää vuoden 2024 alkaessa?

Vuonna 2024 yrityksillä on enemmän vastuuta vihreän siirtymän eteenpäin viemisessä kuin koskaan aiemmin. Hyvä näin, sillä vastuut tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia ja rakentavat reiluja markkinoita. Vihreän siirtymän on arvioitu tuovan Suomen pääasiallisille vientialoille jopa 100 miljardin euron mahdollisuuden. Olennaista on, että yritykset tuntevat vastuunsa. Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät nostot yritysten toimintaan vuonna 2024 vaikuttavista ympäristövastuista.

Erityisesti suurten yritysten tulee olla tietoisia tässä artikkelissa esittelemistämme EU-direktiiveistä sekä EU-taksonomiasta, josta voit lukea lisää aiemmasta artikkelistamme täältä. Vaikka taksonomia koskee lähinnä vasta suuryrityksiä, heijastuvat vaikutukset toki myös arvoketjujen pienempiin yrityksiin. 

Yrityksiä koskettavat toki myös loppuvuodesta käydyn YK:n COP28-ilmastohuippukokouksen tulokset. Maailman maat linjasivat, että fossiilisista polttoaineista irtaudutaan, jotta saavutetaan maailmanlaajuisesti nettonolla – eli yhtä suuret päästöt ja nielut – vuoteen 2050 mennessä.

Ilmastohuippukokouksen päätöskirjauksissa linjattiin myös uusiutuvan energian kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä. Nämä päätökset vaikuttavat laajasti myös yritysmaailmaan: jo yksin uusiutuvan energian tuotantomäärän kasvutavoite luo liiketoimintamahdollisuuksia sekä laskee vihreän energian kustannuksia.

Yritysvastuudirektiivin myötä yritysvastuu ei enää ole vapaaehtoista

Uusi EU:n yritysvastuulaki (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD) on Europarlamentin täysistunnon hyväksyntää vaille valmis. (Päivitys helmikuussa 2024: yritysvastuulakia ei kannattanut tarvittava määräenemmistö ja neuvottelut jatkuvat.)  Se tulee asettamaan yrityksille laillisia velvoitteita tunnistaa ja ehkäistä liiketoimintaansa liittyviä haitallisia ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksia.

EU-taxonomia
Jatkossa yritysvastuu ei siis enää tule olemaan vapaaehtoista, vaan velvollisuuksiaan laiminlyövät yritykset voidaan saattaa vastuuseen teoistaan. Direktiivi asettaa yrityksille velvollisuuden laatia ja toteuttaa ilmastotoimia koskevat siirtymäsuunnitelmat. Direktiivin lopullista sisältöä, eli muun muassa lopullisia päätöksiä siitä, mitä yrityksiä se koskee, odotetaan julkaistavaksi vuoden alussa.

”Viherpesudirektiivit” puuttuvat katteettomiin ympäristöväitteisiin

EU on päättänyt puuttua erilaisten vastuullisuusväittämien ja viherpesun villiin esiintymiseen. EU on tekemässä kahteen eri direktiiviin muutoksia, joiden avulla vältetään kuluttajien harhaanjohtamista ja parannetaan kuluttajan suojaa vihreässä siirtymässä. Direktiivimuutoksilla kielletään katteettomien ympäristöväitteiden käyttö, eli väittämiä voi käyttää vain, jos ne pystytään osoittamaan todeksi.

Kompensaatiotoimialan kannalta merkittävä muutos on, että EU kieltää tuotteen tai palvelun kutsumisen hiilineutraaliksi, mikäli hiilineutraalius on saavutettu pelkästään päästöjä kompensoimalla. Nämä muutokset kuluttajansuojaan tulevat näillä näkymin voimaan vasta 2026, mutta vaikuttavat jo nyt yritysten suunnittelu- ja strategiatyöhön. 

Uutiset ovat aiheuttaneet kompensaatioalalla kahdenlaista reaktiota: Toisaalta kannetaan huolta siitä, että hiilineutraalius-termin käytön säätely poistaa yrityksiltä kannustimia panostaa ympäristötyöhön ja näin jarruttaa vasta vauhtiin pääseviä päästökompensaatioalan markkinoita turhaan. Toisaalta muutos rohkaisee yrityksiä keskittymään kotimaisiin läpinäkyviin palveluihin ja vastuullisuustyön aitoon toteuttamiseen sen sijaan, että ne veisivät mittavia summia rahaa ulkomaisiin projekteihin vain saadakseen virallisen sertifikaatin hiilineutraaliudesta. 

Yritysten tulee raportoida vastuullisuudestaan

Vastuullisuusraportointi voidaan nähdä samanlaisessa roolissa kuin velvollisuus kirjanpitoon: pitää olla selkeät raamit, joiden puitteissa yritysten tulee raportoida toiminnastaan. EU:n uusi CSRD-vastuullisuusraportoinnin direktiivi astuu voimaan (The Corporate Sustainability Reporting Directive) tänä vuonna. Sen tavoitteena on tehdä yritysten vastuullisuusraportoinnista entistä läpinäkyvämpää ja vertailukelpoisempaa.

Direktiivi tulee voimaan portaittain erikokoisille yrityksille: heti tästä vuodesta alkaen raportointivelvollisia ovat yli 500 henkilöä työllistävät pörssiyritykset, jotka kuuluivat aiemmin NFRD-direktiivin (Non-Financial Reporting Directive) piiriin. Vuonna 2025 raportointivelvollisuus tulee koskettamaan myös yrityksiä, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavasta kolmesta kriteeristä: nettoliikevaihto 40 miljoonaa euroa, tase 20 miljoonaa euroa tai henkilöstömäärä 250 tai yli.

Vaikka CSRD-direktiivi ei vielä koskettaisikaan yritystäsi, on viimeistään tässä vaiheessa hyvä alkaa pohtia yrityksen keskeisiä vastuullisuustyön tavoitteita, vaatimuksia ja aikataulua. Autamme yritystäsi kartoittamaan, mikä rooli suomalaisten metsien istuttamisella voi olla vastuullisuusstrategiassanne.

Ota yhteyttä!

Haluatko selvittää, miten yrityksenne voi kompensoida hiilidioksidipäästöjään ja olla mukana hiilinieluprojektissamme? Laita meille viestiä niin palaamme asiaan pikimmiten tai soita Timolle 040 485 6607.

Yritys

Forest Gump Oy
Nousiaistentie 4 LT
00280 Helsinki
FINLAND

Laskutus

Verkkolaskuosoite: 003732031469
Operaattori:
Apix Messaging Oy

Operaattoritunnus: 003723327487

Toimitusehdot

Rekisteriseloste

Evästeasetukset

Y-tunnus

3203146-9

Puhelin

+358 40 485 6607

Sähköposti

[email protected]

Uutiskirje