Hiilineutraali yritys – viisi askelta kohti nollapäästöjä

Hiilineutraali yritys on vähentänyt päästönsä minimiin ja kompensoinut jäljelle jäävät päästöt. Aihe saattaa kuulostaa vaikeasti lähestyttävältä, mutta sen voi oikeastaan ottaa haltuun viidellä askeleella, jotka esittelemme tässä artikkelissa.    

Miksi pyrkiä hiilineutraaliksi yritykseksi?

Yhä useampi kuluttaja ja yhteistyökumppani vaatii läpinäkyvää viestintää ja raportointia yrityksen ympäristövastuullisuuden toteutumisesta. Suomalaisen Työn Liiton vuonna 2019 julkaiseman tutkimuksen mukaan kolme neljästä 15–24-vuotiaasta nuoresta suosii vastuullisesti toteutettuja tuotteita ja palveluita aina kun mahdollista. Nämä nuoret ovat lähivuosikymmeninä paitsi suuria hankintoja tekeviä kuluttajia, myös erilaisissa johtoasemissa vaikuttavia päättäjiä.

Samaisessa tutkimuksessa 25–79-vuotiaista vastaajista 80 prosenttia ja 15–24-vuotiaista vastaajista 81 prosenttia oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että he pitävät tärkeänä tuottajan kykyä osoittaa toimintansa vastuullisuus. B2B-kaupassa puolestaan moniin tarjouskilpailuihin osallistumisen edellytyksenä on, että yrityksellä on konkreettista näyttöä vastuullisuusteoista.

Eli vaikka yrityksen päättäjät eivät henkilökohtaisesti kokisi ilmastonmuutosta uhkana, on yrityksen silti syytä panostaa vastuullisuuteensa ja sen avoimeen raportointiin, mikäli se haluaa säilyttää asemansa markkinoilla ja kehittää sitä. Mitä yksiselitteisemmin yrityksen teot ovat raportoitavissa, sitä vakuuttavampia ne ovat. Luotettavin menetelmin mitattujen tulosten esittäminen ja mittaushistorian avaaminen julkisesti ovat eduksi niin brändille kuin myyntiluvuille.

Viisi askelta hiilineutraaliksi yritykseksi

Seuraavien viiden askeleen avulla yritys voi tavoitella hiilineutraaliutta:

1. Kartoita yrityksesi todelliset päästöt

Kun halutaan tehdä aidosti vaikuttavaa ja läpinäkyvää ilmastotyötä, on syytä selvittää yrityksen todelliset päästöt. Jos haluaa sisällyttää lukuun myös yrityksen epäsuorasti aiheuttamat päästöt, tulee mukaan laskea kaikki päästöt koko yrityksen arvoketjusta. Tällöin laskelma voi kattaa yrityksen suorien päästöjen lisäksi esimerkiksi tilattujen raaka-aineiden valmistuksesta aiheutuvat päästöt tai ulkoistettujen kuljetusten päästöt.

Me Istutapuita.fi:llä laskemme asiakkaidemme hiilijalanjäljen maailmanlaajuisen GHG Protocol -standardin mukaisesti. Näin voimme taata asiakkaillemme kansainvälisestikin vertailukelpoiset ja arvostetut laskelmat.

2. Aseta tavoitteet ja valitse konkreettiset toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi

Kun yrityksen todelliset päästöt on laskettu, voidaan asettaa numeeriset tavoitteet niiden vähentämiseksi. Keinoja päästöjen vähentämiseksi voivat olla esimerkiksi energiantuotantomuodon vaihtaminen hiilidioksidipäästöttömään energianlähteeseen, energiatehokkuuden parantaminen, kierrättäminen sekä kierrätysmateriaalien hyödyntäminen pakkauksissa.

Autamme asiakkaitamme kartoittamaan heille sopivat vähennyskeinot. Toisilla toimialoilla ne voivat olla hyvinkin ilmeisiä ja suhteellisen helppoja toteuttaa, kun taas joillakin aloilla vaaditaan haastavia toimenpiteitä, kuten tuotantoketjun optimointia tai tuotekehitystä.

3. Kompensoi päästövähennysten jälkeen jäljelle jäävät päästöt 

Kun päästöjä on vähennetty niin paljon kuin mahdollista, voidaan loppuosa päästöistä kompensoida esimerkiksi istuttamalla päästöjä vastaan puita. Kasvattamalla uutta metsää, saadaan ilmakehäämme vapautunutta hiilidioksidia sidottua puiden biomassaan.

Helppoja tapoja päästökompensoinnin aloittamiselle vaikka heti tältä istumalta ovat myyntivolyymiin perustuva puiden istuttaminen ja taimitervehdys. Voit tilata esimerkiksi joulumuistamiseksi taimitervehdykset meiltä. Mikäli haluat tehdä yrityksesi päästöjen mukaan räätälöidyn kompensointisopimuksen, ota meihin yhteyttä.

4. Kehitä toimenpiteitä ja nosta tavoitteita mahdollisuuksien mukaan

Kertaluontoiset toimenpiteet ovat toki arvokkaita, mutta aidosti ympäristövastuullinen organisaatio tekee jatkuvaa kehitystyötä hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Kun yritys tavoittelee hiilineutraaliutta, tulee laskelmat päivittää ajan tasalle vähintään vuosittain. Parhaimmillaan yrityksen vastuullisuuden kehittäminen on inspiroivaa ja antoisaa työtä, jonka kehitysaskeleet tuntuvat vähintään yhtä hyviltä kuin muidenkin strategisten tavoitteiden saavuttaminen! 

5. Vaikuta kumppaniverkostoosi

Vaikka yritys pääsisi omassa toiminnassaan nollapäästöihin, se ei silti välttämättä tarkoita, että yrityksen tuote tai palvelu olisi täysin hiilineutraali. Jotkut yritykset kompensoivat myös koko arvoketjunsa päästöt, mutta kaikille se ei ole mahdollista. Se ei silti tarkoita, etteikö omien yhteistyökumppaneidenkin päästöihin voisi vaikuttaa. Voit kannustaa myös muita yrityksiä tavoittelemaan mahdollisimman pieniä päästöjä tai voit valita yhteistyökumppanisi vastuullisuuskriteerein.

 

Ota yhteyttä!

Haluatko selvittää, miten yrityksenne voi kompensoida hiilidioksidipäästöjään ja olla mukana hiilinieluprojektissamme? Laita meille viestiä niin palaamme asiaan pikimmiten tai soita Timolle 040 485 6607.

Yritys

Forest Gump Oy
Nousiaistentie 4 LT
00280 Helsinki
FINLAND

Laskutus

Verkkolaskuosoite: 003732031469
Operaattori:
Apix Messaging Oy

Operaattoritunnus: 003723327487

Toimitusehdot

Rekisteriseloste

 

Y-tunnus

3203146-9

Puhelin

+358 40 485 6607

Sähköposti

[email protected]